“Att leva med två hundar med olika typer av rädslor, trauman och erfarenheter har lärt mig oerhört mycket om dels hur oerhört komplexa dessa fyrbenta varelser kan vara, men framför allt hur viktig och kritisk relationen med deras människor är.”

Jag som driver På egen tass heter Anastasia och lever ihop med min sambo och våra två hundar Cuqui och Kuzco som vi adopterat från Spanien. Att leva med två hundar med olika typer av rädslor, trauman och erfarenheter har lärt mig oerhört mycket om dels hur oerhört komplexa dessa fyrbenta varelser kan vara, men framför allt hur viktig och kritisk relationen med deras människor är. Jag har därefter kompletterat mina kunskaper genom diverse kurser och utbildningar genom åren.
Allt börjar när Cuqui (även känd som Kakan) kom in i mitt och sambons liv. Ja, då vändes allt upp-och-ner, på det bästa tänkbara sätt. Hur kommunicerar vi med honom, och han med oss? Hur vet jag att han mår bra? Hur gör jag honom glad och vad tycker han är stimulerande? Min nyfikenhet driver mig ständigt i jakten på mer kunskap och förståelse.
I mitt försök att förstå Kakan så har en helt ny värld öppnats; en värld jag ständigt fördjupar mig i. Det slår mig fortfarande hur givande och spännande det är att leva tillsammans med en hund. Anstränger jag mig för hans skull, får jag ofta tiofaldigt tillbaka. Och det är just den här känslan jag vill att andra ska få uppleva – en känsla av att ömsesidig respekt och ansträngning genererar glädje hos både människa och hund.
 Läs mer om min och företagets värdegrund här!

 

Utbildningar och certifieringar:
 • Viltspårsinstruktör – Royal Dog Education (2021)
 • Fear Free Certified Pet Professional – Fear Free Pets (2021)
 • Berikningsinstruktör (pågående) – Jessica Mann och Jenny Marek, Attityd Hundkunskap (2021)
 • Hundinstruktör –  Jessica Mann och Jenny Marek, Attityd Hundkunskap (2019)
 • Hundbeteendeutredare – Jessica Mann och Jenny Marek, Attityd Hundkunskap (2019)
 • Grundkurs om djurskydd – Linnéuniversitetet, 7,5 HP (2019)
 • Hundens beteendebiologi 1-3 – Linköpings Universitet, 22,5 HP (2018)
Övriga uppdrag, kurser och konferencer i urval:
 • Huvudlärare för Hundbeteendeutredarutbildningen (pågående) – Royal Dog Education
 • Jaktträning för stående fågelhundar – Thomas Stokke (16-17 april 2022)
 • Berikning (föreläsning) – David Selin, HUNDutbildningsgruppen (2022)
 • Next level Nail trims – Fear free pets (2021)
 • Annorlunda hundar (föreläsning) – Ingela Wik, Work for fun (2021)
 • Reaktiva hundar (föreläsning) – Anna-Maria Svedberg, Etologica (2021)
 • Tränarsatsningen –  Jessica Mann, Motiverade Hundar (2020)
 • Shaping (clinic), Thomas Stokke (2019)
 • Leka doktor – Jenny Afvander, Hoppsan Hundlära (2018)
 • Animals in control (föreläsning) – Eva Bertilsson (2018)
 • Den ljudrädda hunden (föreläsning) – Rasmus Andersson, R+ Hundskola (2017)

CUQUI

De som har träffat Cuqui brukar säga samma sak: ”Han är som en liten farbror!”. Envis, bestämd, gillar sina rutiner och älskar att ta en eftermiddagslur i solen. Jag är övertygad om att han alltid har tagit livet på stort allvar och alltid velat ha kontroll på sin omgivning, mest troligen sen han var valp.

Cuquis första år är egentligen ett mysterium, men han kom in i vår familj 2016. Idag tror vi att han är ca 7 år gammal. Han är hunden som lärt mig allt om empati, ovillkorlig kärlek och att det minsann inte finns något som heter ”mysa för mycket”.

Han har bott med oss i centrala Malmö, hängt på uteserveringar, rest med oss genom Europa och följt med på alla våra upptåg och livsomvälvande planer – alltid med en viftande svans och nyfiken blick. Han vill bara vara med, oavsett vad vi hittar på!

Cuqui är en stor anledning till varför jag arbetar professionellt med hundar idag. Vi har kämpat med utfall mot andra hundar på promenader, stress i vardagen och generell oro. Idag är han en trygg liten hund som hjälper mig i mitt jobb med osäkra hundar som behöver träna på just hundmöten, men med en trygg och cool individ på andra sidan.

Cuquis favoritgrejer i livet är: matte, rådjursbajs och gräva efter gnagare i trädgården.

KUZCO

Min lille eviga valp. Alltid med fart i (de lätt krokiga) tassarna och dansande rumpa. Idag är han en otroligt cool individ som modigt provar på nya saker, och gärna berättar högljutt om matserveringen går för långsamt eller om det är en ”dum fågel i hans trädgård!”. Han älskar att få träna och lära sig nya saker, och det är magiskt att se hur han tänker och vågar prova. Han har inte alltid varit den modiga hund han är idag, och ibland kan man se fragment av hans tidigare liv som kedjehund i Spanien.

Kuzco kom till Sverige 2017 efter att ha tillbringat sina 2 första år i kedjor, och baserat på hans rädsla för människor och allmänt försiktiga inställning till det mesta kunde vi ana att han inte blivit särskilt bra behandlad. Förutom ett bagage tungt av trauma och rädslor hade han även rejält ont i kroppen och hade fysiska men till följd av livet i kedjorna.

När vi adopterade Kuzco började vi med mycket ömhet, kärlek och respekt bygga upp honom från scratch – både fysiskt och psykiskt. Mycket massage, muskelbyggande övningar, relationsstärkande lekar och självförtroendeboostar. Det är även tack vare Kuzco som vi sålde lägenheten och lämnade den stressiga och intrycksfyllda stadsmiljön och flyttade ut i skogen – och jag tackar honom var dag för att vi tog det beslutet. Kuzco är min idol, min hjälte och eviga inspiration.

Kuzcos favoritgrejer i livet är: klickerträning (ojojoj, superkul!), nosiga aktiviteter och leka med pipboll!

Vill du få nyheter från På egen tass?

Registrera dig och få nyhetsbrev med erbjudanden, exklusiv förtur till kurssläpp, rabatter och hundträningstips!

Invalid email address
Du kan avregistrera dig när du vill!